Veel van ons eten is tot zekere hoogte bewerkt. Gewassen, gesneden, verwarmd, gepasteuriseerd, gedroogd, vermalen, gefermenteerd of gemixt met andere ingrediënten. Dit is natuurlijk niet per se slecht en zorgt in veel van de gevallen voor een bijzondere en gevarieerde smaakbeleving. Ook bij Mary's Magic zijn de producten (natuurlijk) bewerkt. De cashews worden vermalen tot cashewpasta, dadels tot dadelpasta en er worden allerlei ingrediënten bij elkaar gedaan om een bijzondere smaak te creëren.
Toch is er een verschil tussen de manier waarop we bij Mary's Magic ons eten verwerken en veel ander ultrabewerkt eten, zoals de meeste pizza, snoep, koekjes, frisdranken of chocolade(fantasie) die je vindt in supermarkten.
De producten die we gebruiken in de bonbons en chocolade zijn zo puur en onbewerkt mogelijk. We kiezen expres voor biologische, non-GMO ingrediënten, die zo voedzaam mogelijk zijn. We gebruiken ingrediënten die zoveel mogelijk in de natuur voorkomen: Dadels en noten staan aan de basis van de meeste van onze bonbons en chocolade. Cacao bevat van nature enorm veel voedzame stoffen en daarom kiezen we zoveel mogelijk voor rauwe cacao: een minder-verhitte cacao waar meer voedingsstoffen bewaard in zijn gebleven. Daarnaast kiezen we de vetten en suikers die we wel gebruiken zorgvuldig uit. Wij kiezen bewust voor biologische extra virgin kokosolie en ongeraffineerde suikers als we die toevoegen. (In een latere post meer hierover!)
Kwaliteit van de producten staat bij ons voorop, terwijl in het meeste ultrabewerkte eten winst helaas nog altijd de belangrijkste rol speelt. Natuurlijke ingrediënten zijn duurder. Daarnaast ben je eerder verzadigd van natuurlijke ingrediënten dan ultrabewerkte ingrediënten, waardoor het uiteindelijk vaak minder winst oplevert voor de fabrikant. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan die uitwijzen dat we meer eten van ultrabewerkt voedsel dan van minder bewerkte voeding.
Er zijn verschillende redenen waarom ultrabewerkte voeding je minder vol doet voelen in vergelijking met natuurlijke, minder bewerkte voedingsmiddelen. Hier zijn enkele van de belangrijkste factoren:
1. Lage Vezelinhoud
Ultrabewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak weinig tot geen vezels. Vezels spelen een cruciale rol in het bevorderen van een gevoel van verzadiging omdat ze water absorberen en uitzetten in de maag, wat helpt om je langer vol te voelen. Natuurlijke voedingsmiddelen zoals groenten, fruit en volle granen zijn rijk aan vezels.
2. Snelle Verteerbaarheid
Ultrabewerkte voedingsmiddelen zijn vaak zo bewerkt dat ze snel worden verteerd en opgenomen door het lichaam. Dit betekent dat ze minder tijd in je maag doorbrengen, waardoor je sneller weer honger kunt krijgen.
3. Caloriedichtheid en Lage Voedingswaarde
Hoewel ultrabewerkte voedingsmiddelen vaak calorierijk zijn, hebben ze een lage voedingswaarde. Dit betekent dat je lichaam niet de noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft om verzadigd te raken, wat kan leiden tot overeten.
4. Hoog Suikergehalte
Ultrabewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak hoge hoeveelheden suiker. Hoewel dit snelle energie levert, zorgt ze er ook voor dat je bloedsuikerspiegel snel stijgt en weer daalt, wat kan leiden tot hongergevoelens kort na het eten.
5. Tekort aan Proteïne
Veel ultrabewerkte voedingsmiddelen hebben een laag eiwitgehalte. Eiwitten zijn essentieel voor verzadiging omdat ze langer nodig hebben om te verteren en je daardoor langer een vol gevoel geven. Natuurlijke bronnen van eiwitten zijn belangrijk voor een langdurig gevoel van verzadiging.
Wat juist zo fijn is aan Mary's Magic en wat we vaak hebben terug gehoord is dat je hiervan niet blijft dooreten en je echt een fijn en verzadigd gevoel overhoudt. Je voedt je lichaam en geest tegelijk! Doordat de natuurlijke producten in de chocolade en bonbons de voedingsstoffen bevatten die je lijf ook nodig heeft geeft je lijf gemakkelijker aan wanneer het voldoende heeft gehad.